Airbike vs Skitrainer; welke is beter?

Laatst bijgewerkt door 765casper op augustus 20, 2021

airbike vs skitrainer

De airbike en de skitrainer (ook wel SkiErg) zijn beide populaire crossfit- en fitnessapparaten. Twijfel je nog welke het beste bij jou past?

In dit artikel maken we een korte en bondige vergelijking tussen deze 2. Op welke kun je het beste trainen en welke kun je het beste aanschaffen?

Getrainde spiergroepen

Hoewel de apparaten veel raakvlakken hebben, zijn er ook een aantal kenmerkende verschillen.

Zo zit er een verschil in de getrainde spiergroepen.

Op de airbike train je natuurlijk je benen én je armen. Op de Skitrainer is dat net even wat anders.

Hierop train je namelijk vooral je bovenlichaam. Omdat je met je benen stil blijft staan worden deze nauwelijks getraind.

Daarentegen train je jouw rompspieren wel weer meer met de SkiErg. Vanwege de beweging die je met je romp maakt worden je buikspieren flink getraind.

Vetverbranding

Een veelgestelde vraag is op welke van de 2 je nou meer calorieën verbrandt. Dat is natuurlijk interessant om te weten, omdat je hierdoor te weten komt op welke je sneller afvalt..

Laten we vooropstellen dat de SkiErg één van de betere apparaten voor vetverlies is. Daar is geen twijfel over mogelijk

Echter verbrandt je op de airbike nóg een stuk meer.

Dat komt dus vooral vanwege het feit dat je benen harder moeten werken. De beenspieren zijn de grootste spiergroep van je lichaam, waardoor de verbranding omhoog schiet.

Voor je beeldvorming; het wereldrecord staat op 87 verbrande calorieën in één minuut. Dit record staat op naam van een Amerikaanse personal trainer. Op de Skitrainer zou dit nooit mogelijk zijn.

Krachtopbouw

Het mag duidelijk zijn dat je meer kracht in je benen opbouwt met de airbike.

Maar hoe dit dat met het bovenlichaam? Welke van de 2 is daar het meest effectiefst voor?

Op dit gebied is de Skitrainer juist weer effectiever. Aangezien je hiermee stukken meer kracht moet leveren met je armen en rugspieren, bouw je meer kracht op.

Je traint hiermee vooral je rugspieren en biceps, maar ook je triceps en borstspieren worden in mindere mate op de proef gesteld.

Geluid

Over het geluid kunnen we heel duidelijk zijn; beide apparaten maken flink veel geluid. Dit komt door de luchtweerstand.

Echter bestaan er wel relatief stille airbikes, zoals bijvoorbeeld de Airdyne van Schwinn. Vooralsnog zijn er dusdanig weinig skitrainers op de markt dat hier extra stille varianten voor zijn ontworpen.

Welke is het meest geschikt voor thuisgebruik?

Beide apparaten zijn prima geschikt voor in huis. Echter achten wij de airbike hier net wat geschikter voor.

Hier zitten namelijk transportwieltjes onder, waarmee je de bike makkelijker neerzet waar jij maar wilt. Ook neemt het net wat minder ruimte in beslag.

Zoals gezegd zijn er dus ook wat stillere airbikes op de markt, wat ook fijn is voor thuisgebruik.

Verschil in aanschafprijs

De aanschafprijs verschilt per merk. Voor beide apparaten ligt de gemiddelde prijs zo rond de 1000 euro. Hier zitten dus geen grote verschillen tussen.

Welke past het beste bij jou?

Als het goed is kan je nu een goede vergelijking maken en weet je dus welke het beste bij jou past. Onze voorkeur neigt in elk geval naar de airbike, vanwege de hogere verbranding en de full body workout.

Maar ook de skitrainer is een fantastisch apparaat. Zeker als je skiën een leuke trainingsvorm vindt, is dat een goede keus.

Bekijk beste airbikes >>

Bekijk beste skitrainers >>Meer vergelijkingen:

Categorieën: Airbikes

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *